Există o legătură crucială între viaţa financiară şi cea spirituală a unei persoane
„Banii vorbesc, banii vorbesc/ Unii te ridică, alţii te lovesc
Banii nu tac, banii se fac…. / Banii vorbeeeeesc!”
Aşa suna un cunoscut „şlagăr“ al anilor ’80. Nu ştiu dacă autorul piesei înţelegea toate implicaţiile acestor versuri.
Oricum, avea mare dreptate. Este foarte adevărat că „banii vorbesc“. Dar ce ne spun ei oare? Crunta realitate este că banii celor mai mulţi dintre noi nu ne spun decât un singur lucru: „adio!“. Cum se face că în mâinile noastre banii devin „lichizi“ şi se scurg printre degete aidoma nisipului cel mai fin? Ce ar fi de făcut?
Am putea începe cu câteva principii bine ancorate în Scriptură şi verificate de societatea în care trăim. Poate pentru unii pare ciudată sau chiar necorespunzătoare asocierea celor două dimensiuni, dar echilibrul între viaţa spirituală şi cea financiară este esenţial. Viaţa creştinului este practic o pendulare perpetuă între cele două lumi. Pendulare nu în sensul compromisului, ci în sensul accesului liber pe care copilul lui Dumnezeu îl are la Tronul de Har.
Pentru alţii „mai spirituali“ cele două aspecte ale vieţii sunt diametral opuse şi trebuiesc trăite ca atare. Pentru aceştia din urmă însă, trebuie să amintesc câteva adevăruri de genul „Ştiaţi că…?“
· Sunt peste 2300 de versete numai în Noul Testament care vorbesc despre bani, bogăţie, proprietăţi şi finanţe. Adică de două ori mai mult decât referinţele directe la rugăciune şi credinţă la un loc!
· 15% din conversaţiile, învăţăturile şi pildele lui Isus au de a face cu gestionarea banilor.
· Isus a vorbit mai mult despre bani decât despre Rai şi Iad la un loc!
Se pare, deci, că Domnul Isus a considerat acest aspect foarte important şi asta tocmai pentru că banii reprezintă unul dintre cei mai de temut adversari ai lui Hristos în cursa pentru domnia din viaţa noastră. „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul, şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona. “ Mat.6.24.
Aceasta este premiza de la care vom porni: Există o legătură crucială între viaţa financiară şi cea spirituală a unei persoane. De aceea, dacă vreţi să ştiţi unde este inima mea, urmăriţi locul în care îmi cheltuiesc banii (mulţi sau puţini). Isus afirmă în Mat.6.21 faptul că comoara noastră atrage şi inima noastră.
Banii sunt importanţi, indiferent de cuantum. Dacă ai mulţi bani atunci sunt foarte importanţi, dacă ai puţini atunci devin esenţiali.
Zig Zigler afirma cu un uşor sarcasm: – „Banii nu înseamnă totul dar ocupă un loc fruntaş în topul necesităţilor, undeva pe lângă oxigen!“
Cu toţii avem nevoie de mai multe informaţii în acest domeniu al finanţelor. Iată câteva principii de bază:
Fii mulţumitor!
Recunoştinţa şi mulţumirea trebuie să caracterizeze pe fiecare copil al lui Dumnezeu, nu doar pe cei care au puţini bani. Unii dintre cei mai mari nemulţumiţi ai vremurilor noastre sunt oamenii bogaţi. Auzim şi din partea oamenilor de rând clişee precum: „dacă aş avea un salariu de x sumă de bani, aş fi mulţumit.“ Însă realitatea este că dacă nu eşti mulţumitor pentru salariul pe care îl ai acum, nu vei fi nici pentru cel visat! Mat. 25.23 spune „…ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri…“
De asemenea, apostolul Pavel experimentează viaţa pe ambele părţi ale baricadei financiare şi conchide cu un principiu înălţător: „Ştiu să trăiesc smerit, şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă.“ Filip. 4.12.
Fii încrezător!
Avem promisiuni în sensul acesta, nu din partea angajatorilor, sindicatelor sau a guvernului, ci Însuşi Dumnezeu promite siguranţă din prisma financiară.
„Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.“ 2 Tim. 1.7
Frica, stresul şi îngrijorările nu vin de la Dumnezeu. Prezenţa lor împovărătoare în viaţa noastră poate indica o lipsă profundă a credinţei. Dacă acestea nu îşi au originea în Dumnezeu, nu pot veni decât de la Diavolul sau din firea pământească.
Fii realist!
Trebuie să faci o distincţie clară între trebuinţe şi dorinţe! „Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos.“ Filip. 4.19
La „trebuinţe“ se încadrează lucrurile esenţiale supravieţuirii decente, în schimb „dorinţele“ sunt reprezentate de lucrurile pe care ne-ar plăcea să le avem.
Este însă greşit să cheltuim pe „dorinţe“ doar pentru că nu se înscriu în „trebuinţe“? Nu neapărat. Dorinţele devin o problemă atunci când iau locul celorlalte priorităţi financiare. Sinceritatea constituie cheia în mânuirea corectă a resurselor financiare. Fără sinceritate însă, te poţi autoconvinge de faptul că o anumită „dorinţă“ este o „necesitate“!
Isus a spus în Luca 14.28 „Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?“
De ce am încerca atunci să întemeiem şi să dezvoltăm o „casă“ fără să planificăm şi să socotim cheltuielile aferente? Majoritatea ne petrecem mai mult timp pentru a ne planifica weekend-ul sau concediul, decât pentru a ne organiza finanţele prezente şi viitoare. Suma care va trece prin mâinile unei familii cu venituri medii se ridică la aproximativ 250.000/ 350.000 de mii de Euro de-a lungul vieţii! Dacă ai primi toţi aceşti bani deodată nu ai planifica modul în care îi vei cheltui? Tocmai acesta este motivul pentru care fiecare familie (şi ar fi bine să începi înainte de căsătorie) ar trebuie să dezvolte un buget scris care să stabilească priorităţile financiare şi să le direcţioneze corect.
Bugetul scris decide ce vor face banii tăi, în loc să te întrebi pe la jumătatea lunii unde s-au dus!
Paşi practici pentru
dezvoltarea unui buget:
· Începe cu cheltuielile prezente ca şi punct de referinţă pentru bugetul dorit;
· Dacă este pentru prima dată când faci un buget, ţine o evidenţă scrisă a absolut tuturor cheltuielilor dintr-o lună;
· Păstrează toate chitanţele şi facturile într-un dosar. Acest lucru nu te va ajuta doar la dezvoltarea unui buget, dar şi la eventualele garanţii pentru produsele cumpărate;
· Dacă cumperi pe credit, scrie-ţi toate datoriile, ratele fixe şi dobânda dacă este cazul. Aceasta este valabil şi pentru orice tip de datorii de la prieteni, familie etc. Dacă i-ai împrumutat, trebuie să-i înapoiezi!
· Fii cumpătat! Dacă eşti cumpătat te vei încadra în buget şi vei avea o mică sumă rămasă pentru cheltuielile neprevăzute. Dacă nu ai simţul măsurii, sigur nu te vei încadra în buget;
· Pentru cheltuielile a căror valoare este incertă sau fluctuează (în funcţie de anotimp), calculează o medie lunară astfel încât să ai un buget realist. Foloseşte facturi sau chitanţe din anii precedenţi sau indici bazaţi pe experienţele anterioare.
Cum verifici bugetul?
Al doilea pas major după dezvoltarea unui buget este compararea cheltuielilor reale cu bugetul scris. Acest lucru te va informa dacă bugetul scris corespunde cu realitatea.
Dacă, spre exemplu, bugetul spune că trebuie să economiseşti lunar 50 sau 100 de lei, dar în realitate nu ai bani aceştia, înseamnă că ai un buget doar pe hârtie. Vezi unde se scurg banii!
Cum treci de la un buget „ideal“
la unul „eficient“?
Dacă cheltuielile curente nu îţi permit să-ţi îndeplineşti îndatoririle şi nevoile, inclusiv:
a. Dărnicie lui Dumnezeu
b. Economii (pe termen scurt şi lung)
c. Facturi, utilităţi
…atunci va trebui să începi să dezvolţi un buget-ţintă care să satisfacă aceste îndatoriri.
Pentru a trece de la „actual“ la „eficient“ trebuie să faci câteva schimbări. Aceste modificări vor impune reducerea anumitor costuri şi foarte probabil anumite sacrificii din partea ta.
Deşi bugetul are multe variabile, de la caz la caz, iată câteva indicii procentuale ideale:
– Zeciuială 10%
– Locuinţă (include – rată, chirie, întreţinere) – 40%
– Mâncare – 20%
– Haine – 5%
-Diverse–15% (include: transport, dentist, neprevăzute)
– Economii 10%
Principii pentru dezvoltare financiară
Cartea Proverbelor pune în antiteză, din prisma diferitelor aspecte ale vieţii, pe omul înţelept cu cel nebun. În Prov.6.6-11 suntem îndemnaţi să privim furnicile şi să ne „înţelepţim“ în ceea ce priveşte aspectul financiar al vieţii. Ni se spune că furnicile, deşi nu au un lider, se pregătesc riguros şi din timp pentru viitor.
Asemenea lor, şi noi trebuie să dezvoltăm o strategie bine pusă la punct pentru dezvoltarea condiţiei noastre financiare.
Iată câţiva paşi propuşi pentru această strategie:
1. Evaluează-ţi priorităţile financiare
Asigură-te că Dumnezeu este primul pe lista de priorităţi. Acesta este pasul fundamental în restructurarea gândirii tale, deoarece denotă faptul că te încrezi total în Dumnezeu în acest domeniu.
Aminteşte-ţi că Dumnezeu doreşte totul, nu doar cei 10% pe care îi returnezi. De multe ori avem impresia (greşită) că din moment ce am dat zeciuială, lui Dumnezeu nu-i mai pasă ce facem cu restul.
2. Stabileşte-ţi ţinte financiare
Acestea pot varia de la caz la caz şi este posibil să se schimbe sau să capete noi valenţe pe măsură ce sunt realizate sau pe măsură ce eşti gata să treci la un nou nivel în viaţa financiară.
Câteva exemple ar fi: zeciuială şi dărnicie, plata integrală a ratelor lunare, reducerea sau eliminarea cheltuielilor de tip credit.
3. Economiseşte lunar
Un lucru important este acela că nu contează doar cât economisim lunar, ci şi cât de lungă este perioada pe care o facem. Valoarea banilor creşte în timp. Consecvenţa şi perseverenţa vor da roade. Nu uita de pensie şi chiar de asigurările de viaţă cu cumulare de capital. Înainte să-ţi faci un plan, consultă piaţa. Slavă Domnului, ai de unde alege!
4. Evită schemele de „Îmbogăţire rapidă“ şi in-vestiţiile de tip piramidal
Prov. 28.20 „Un om credincios este năpădit de binecuvântări, dar cel ce vrea să se îmbogăţească repede nu rămâne nepedepsit.“
Observaţi că toate punctele pe care le-am discutat (economisire, plătirea ratelor, formarea unui buget, dărnicie) implică planificare, răbdare şi credincioşie. Aceste principii sigur nu se încadrează în „afacerile de îmbogăţire rapidă“.
Credincioşia însă are o promisiune extraordinară: binecuvântarea.
Desigur, totdeauna cineva face o mulţime de bani din toate aceste jocuri financiare, dar niciodată nu eşti tu acel „cineva“. Evită deci schemele piramidale cât şi Loto „6 din 49“ sau altele.
5. Capcane finaciare
Evită clişee de acest gen pentru a motiva cumpărăturile nejustificate:
– „Eu sau familia mea merită… cutare lucru“
– „Rata este numai x sumă de bani“
– „Chiar dacă nu am bani acum, voi cumpăra pe credit şi voi plăti mai târziu“ sau „voi plăti doar suma minimă“.
– „Nu contează, doar îmi permit…“ – acesta nu este un motiv îndeajuns de întemeiat pentru a cumpăra ceva ce nu este necesar. Şi realitatea este că de cele mai multe ori nu îţi permiţi fără să lezezi responsabilităţile despre care am vorbit.
În final, trebuie să-ţi revizuieşti şi să actualizezi bugetul din şase în şase luni sau de fiecare dată când intervin schimbări majore în viaţă de exemplu: un alt job, un copil, schimbarea locuinţei, achiziţionarea unui autoturism etc.
6. Cere ajutor!
Dacă ai probleme majore, datorii neacoperite…etc. acestea pot afecta multe domenii din viaţa ta, inclusiv relaţia cu Dumnezeu şi cu cei din jur. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să cauţi ajutor la Dumnezeu. Vorbeşte cu El, recunoaşte-ţi situaţia şi cere-I putere şi călăuzire.
În al doilea rând, caută îndrumare şi consiliere la staff-ul pastoral sau la persoane din biserică care te pot ajuta să te redresezi din acest punct de vedere, Apostolul Pavel scrie galatenilor „Fraţilor, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşeală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţei. Şi ia seama la tine însuţi, ca să nu fii ispitit şi tu.“ Gal.6.1
Articol de Claudiu Preda
Un comentariu
Comments feed for this article
noiembrie 21, 2008 la 11:16 am
Eek
Holograf – Banii Vorbesc e autorul piesei cu “Banii vorbesc, banii vorbesc/ Unii te ridică, alţii te lovesc”