Mai peste tot pe unde mergem auzim cuvântul „bani“. În societatea în care trăim banii vorbesc destul de tare.
Banii sunt o forţă călăuzitoare în deciziile care se iau la tot pasul; banii ne ajută să obţinem lucrurile de care avem nevoie şi lucrurile pe care ni le dorim; banii sunt urmăriţi de toţi oamenii care au convingerea că dacă ar avea bani, ar fi fericiţi şi împliniţi.



Ai auzit vreodată pe cineva spunând: „Nu doresc să ştie cei din jur câţi bani fac pe lună. Salariul meu e confidenţial.“ Oare de ce suntem aşa de secretoşi? Probabil pentru că dorim ca oamenii din jur să creadă că suntem mai bogaţi decât suntem în realitate, sau să creadă că suntem mai săraci decât suntem. Indiferent de retribuţie, cel ce primeşte 1000 de lei pe lună doreşte un salariu de 2000 de lei pe lună, iar cel care are o retribuţie de 2000 de lei pe lună crede că un salariu bun ar fi cam de 3000 de lei pe lună. Mai toţi oamenii cred că un salariu bun este mai mare decât salariul pe care îl primesc acum. De ce? Pentru că banii pe care îi avem acum nu ne ajung în încercarea noastră de a-i impresiona pe cei din jur.
Sistemul financiar al societăţii noastre ne ajută, ba chiar ne îmbie să demonstrăm că suntem mai bogaţi decât suntem. Acum putem cumpăra maşini în leasing pe care nu ne-am permite să le cumpărăm altcumva. Putem cumpăra locuinţe cu credit ipotecar pe care dăm dublu decât am da dacă le-am cumpăra cu bani lichizi. Putem cumpăra mobilă, televizoare, frigidere, aragaze şi celulare în rate doar cu buletinul şi credem că Dumnezeu este cel care a răspuns rugăciunilor noastre pentru acele lucruri. Să nu dăm însă vina pe Dumnezeu când nu putem plăti acele rate, deoarece nu Dumnezeu a deschis uşa ruinării noastre financiare.
Benjamin Franklin a scris următoarele: „Banii niciodată nu au făcut pe om fericit, şi nici nu-l vor face. Nu există nimic în natura banilor care să creeze fericire. Cu cât are mai mult un om, cu atât va dori să aibă şi mai mult. În loc ca banii să umple o lacună, ei creează un gol. Dacă satisfac o dorinţă, dublează şi triplează acea dorinţă în alte domenii.“
Cuvintele lui Robert Horton ne lasă cu o lecţie pe care bine ar fi să o învăţăm înainte să trecem prin ea: „Oamenii care îşi concentrează minţile şi inimile asupra banilor rămân dezamăgiţi fie că îi câştigă, fie că nu.“

George Pordea

editorial

Publicitate